torstai 4. huhtikuuta 2013

Design och produktutveckling - Bo Löfgren

Design och produktutveckling av Bo Löfgren

Jag valde boken Design och produktutveckling av Bo Löfgren, eftersom vårt projekt handlar om att planera en applikation för ÅIFK via Cardu, så tyckte det passade bra med en produkt utvecklingsbok som vi kan få idéer ifrån.

Boken innehöll tips på teoretiska och praktiska arbetsuppgifter som ger kunskaper till kreativt tänkande. Författaren påpekade också att dela upp arbetsuppgifterna så man har möjlighet att bli färdig i tid. Det är viktigt att ha regelbundna projektmöten och också att sätta upp delmål och ett datum när allt skall ha uppnåtts. Redogöra kontinuerligt för var och en i gruppen är viktig att alla hänger med. Hittills har vi i gruppen nått våra mål någorlunda. En seriös produktutveckling förekommer knappast idag utan att studera de ”aktuella kraven”.  Det vore vara ”onödigt” att utveckla en viss produkt utan att först ta reda på aktuella krav och synvinklar från kundens/uppdragsgivarens sida, vilket vi måste förstås ta reda på och i beaktande.

I boken fanns mycket om design om olika varor, som vi inte har speciell nytta av, eventuellt i nästa projekt;) Boken hade exempelen som konkreta varor, men idén bakom är samma är det sedan en konkret vara man kan ta i eller t.ex. en applikation. Själv tycker jag att boken innehöll en massa bra idéer som är bra att följa, både från gruppens och uppdragsgivarens sida.
Steg från idé till en färdig produkt:
Steg 1 ANALYS
Steg 2 KRAVSPECIFIKATION – Som vid detta lag handlar om en applikation via Cardu för ÅIFK
Steg 3 FUNKTIONSANALYS
Steg 4 IDÉVAL
Steg 5 IDÉKONCEPT
Steg 6 VÄRDERING, URVAL
Steg 7 HUVUDKONCEPT
Det fanns dock flera steg, men dessa berör eventuellt oss närmaste.
Som Bo Löfgren skrev i sin bok om brainstorming och några regler för kreativ idéproduktion som vi i gruppen skulle ha bra att följa, punkterna är följande:
- Lägg all kritik och värderingar åt sidan
- Kritiska kommentarer, ansiktsuttryck och så vidare är förbjudet
- Kommentarer som startar med ”Ja, men..” är inte positiva och skall inte förekomma heller
- Låt tankarna flöda fritt; låt alla infall komma fram. Vilda, okonventionella idéer är viktigt. Kom ihåg att kvantitet skapat kvalitet.
- Spontanitet skall uppmunttras.

Sundukas Cardu erbjuder olika slags applikationer (kanta-asiakas- ja jäsen kortti) och eftersom det finns tusen olika kort i plånboken i dagens läge är en applikation ett bra alternativ. Den största applikationen Cardu har Keskos K-plussakort.  ÅIFK:s medlemskort skulle kunna också utvecklas till en applikation på telefonen, eftersom de flesta har en nyare modell på telefoner och skulle ha möjlighet att använda detta istället än för ett kort.

Bild på boken
 // Lisa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti