torstai 28. maaliskuuta 2013

Storytelling- Ett effektivt marknadsföringsbegrepp


Jag har läst boken Storytelling- ett effektivt marknadsföringsbegrepp skriven utav Emma Dennisdotter och Emma Axenbrant båda är utbildade ekonomer. Orsaken till att jag valde boken var för att marknadsföringsmetoden storytelling är ganska obekant för mig och jag ville lära mig mer om denna metod eftersom att den verkade intressant.

Vår värld är fylld av marknadsföring, de kommer ständigt reklam om nya produkter på tv, vi får reklam- och annonsblad hem i vår postlåda, nyhetsbrev kommer till vår e-post osv. Många tröttnar på att hela tiden få reklam om saker som inte ens intresserar dem och menar att om de tänker köpa något så förlitar de sig på andras erfarenheter om produkten eftersom att de då vet vad de har att förvänta sig. Det är här storytelling kommer in i bilden, vi vill ha andras åsikter och erfarenheter om produkter för att veta om det lönar sig att köpa en viss produkt eller inte, reklamer på tv behöver ju inte alltid stämma...

Corporate Storytelling kommer ursprungligen från USA och kom till Norden i slutet av 1990-talet. Det handlar alltså om att bygga försäljningen kring en historia och på detta sätt stärka ett varumärke, företag eller organisation. För att ge er en klarare bild av storytelling tar jag ett exempel från boken. Affären The Body Shop, en kosmetikaaffär, fick ett starkt genomslag tackvare grundaren Anita Roddick och hennes värderingar. The Body Shops slogan är: ” Making a difference” och det var det som Roddick gjorde. Roddick ville inte marknadsföra sina produkter på det vanliga sättet dvs. i tidningar, tv mm utan hon ville göra det på något sätt som ingen annan gjorde, därför började hon marknadsföra sin verksamhet genom att berätta historier om den samt om hur produkterna hade kommit till. Hon ville alltså fånga sina kunder på ett emotionellt sätt. Roddick var även med i flera kampanjer bl.a. mot djurförsök, nedskräpning, krigföring och våld genom att hon medverkade i dessa uppstod flera berättelser om henne och hennes företag. De historier som bildades gjorde att allt fler medier uppmärksammade företaget The Body Shop som idag är en världskänd butikskedja. Detta är ett exempel på att historier är något som tilltalar oss människor, och visst stämmer det, det är mycket lättare att lära sig genom att lyssna en sammanhängande historia än att se på tabeller och diagram eller fakta i punktform. Det är även bevisat att människor lättare kan återkalla en historia än diagram och tabeller.

Varför kan det löna sig för företag att använda sig utav storytelling metoden? Enligt författarna har storytelling följande positiva effekter på ett företag:
  •         Storytelling kan skapa kundnöjdhet då kunder, genom att de fått en historia berättad för sig vet vad de har att vänta sig utav företaget.
  •          Det är mycket kostnadseffektivt
  •         Det ger möjlighet att skilja sig från sina konkurrenter
  •          Det skapar uppmärksamhet kring företaget
  •          Genom en historia kan företaget erbjuda mervärde
  •          Det är ett mycket kreativt arbetsredskap
  •         Det kan stärka företagskulturen

Det är viktigt att företaget får nöjda kunder, eftersom att nöjda kunder återvänder och även berättar för andra om hur nöjda de är med företaget eller någon produkt. Med att storytelling är kostnadseffektiv menas att inte behöver kosta något till företaget att hitta på sin historia så länge de inte anlitar någon för att skapa en historia. Genom att företaget marknadsför sig med historier istället för det traditionella sättet gör att de differentierar sig från konkurrenterna alltså skiljer sig från dem, det kanske får konsumenterna att just välja deras företag vilket i sin tur ger dem uppmärksamhet när kunderna berättar vidare företagets historia och den sprids. Mervärde betyder att kunderna skall uppleva service som gör dem till trogna kunder.

Storytelling är inte något som endast bör användas externt inom företaget, även intern storytelling kan ha en god effekt. Genom att använda storytelling inom den interna kommunikationen kan arbetarna i företaget lättar få en klar uppfattning normerna och värderingarna företaget har. Det kan även bidrag till att bygga upp en sammanhållning i organisationen.

Boken uppmanar nyföretagare att använda sig utav storytelling och ger följande rekommendationer:
  •          Hitta en historia som symboliserar ditt företag. Kan du som nyföretagare hitta denna historia kan företaget utmärka sig på ett enkelt sätt och börja konkurrera med likande företag. Historien måste dock vara väl genomtänkt och hela organisationen måste stå för den, den skall även vara trovärdig att den kan föras till omvärlden.
  •          Om det inte finns någon lämplig historia kring företaget kan man bygga en historia kring människan bakom företaget, (t.ex. IKEAS Kamprad) dennes värderingar, egenskaper och visioner som kan spridas till kunderna. Den skall dock stämma överens med verkligheten och produktens budskap bör inte förändras.
  •          Varumärkesberättelse lämpar sig bättre än reklamberättelse när det gäller nya företag, det är billigare och en varumärkesberättelse stärker hela företaget och kan användas i fortsättningen trots att produkten eller tjänsten byts ut.

Boken anger också sin åsikt i vad som är bättre dvs. sanna eller fiktiva historier. Det finns nämligen förespråkare för båda inriktningarna. Vissa menar att en fiktiv historia kan kännas lika ”äkta” som en sann historia och så länge en historia känns ”äkta” så kan företag använda sig utav den. De andra som står för se sanna historierna säger att det är onödigt att fantisera ihop några historier när man kan använda sig av den sanna historien som är mins lika bra. I boken kan läsas att båda sätten är bra på sitt sätt men att boken väljer att ha den sanna historien som utgångspunkt. Enligt min åsikt var det bra att boken fokuserade på att företagen skall ha sanna historier eftersom jag skulle själv som kund inte vilja höra någon bra historia om något företag eller produkt som senare visar sig vara påhittad.

I boken kan också läsas om hur man kan tillämpa storytelling i olika marknadsföringsmetoder som Word-of-mouth, Buzz Marketing, Guerilla Marketing, TV-reklamer och B2B Marketing. Det som här väcker intresse hos läsaren är att efter varje kapitel om de olika marknadsföringsmetoderna så kommer en kort berättelse om hur ett företag gott till väga när de använt sig av metoden. Exempel på företag som nämns är bl.a. Starbucks, ICA:s reklamfilmer och Galvin Green. Exemplen ger läsaren en bättre uppfattning om de olika metoderna.

Boken ger också bra tips hur företagen skall hitta, anpassa och använda sin historia samt hur viktigt det är att företaget skapar sina egna värderingar.

Jag tyckte att boken var intressant och lärorik, jag har tidigare inte tänkt så mycket på denna metod av marknadsföring men nu efter så tror jag att det kan vara en effektiv metod bara företaget använder sig av de rätta historierna och jag är helt av den åsikten om att historierna skall vara äkta, om ett företag behöver hitta på historier om sin verksamhet eller om sina produkter så tror jag att produkterna och verksamheten inte är tillräckligt bra. Det som var positiv med boken var att den var så pass ny att exemplen på företag de hade i boken var sådana man kände till som man senare kunde relatera till t.ex. reklamfilmer som de har gjort.
 Denna bok rekommenderar jag till de som studerar eller jobbar med marknadsföring eller bara annars är intresserade av marknadsföring, det är en mycket läsvärd bok och den ger läsaren nya vinklar och idéer gällande marknadsföring.

Kunskapen jag fick från denna bok kan användas om vi i vårt uppdrag skall marknadsföra någon produkt eller verksamhet, det skulle då vara intressant att se om vi kommer upp med en så bra historia att den säljer.  



Johanna 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti